Les bandes de música són una ferramenta de promoció de la cultura de les regions de la UE, però a més exerceixen una labor comunitària, social, inclusiva, i d'aprenentatge per als i les joves de molts barris i pobles, especialment aquells de zones segregades.
Però arran de la pandèmia de COVID-19 i el seu impacte devastador detectem que estes entitats estaven estancades i mantenien una estructura amb mancances. El confinament i la impossibilitat d'assajar i actuar amb normalitat va portar també l'apatia, el descoratjament, i la depressió en la qual van caure els joves; molts d'ells fins i tot abandonant la música.
És per això que des de CIM BENIMACLET decidim posar en marxa el projecte “UNA NOVA CULTURA MUSICAL DIGITAL PER A LA REALITAT POSTCOVID-19: UNA ALTERNATIVA PER A LA INCLUSIÓ, LA IGUALTAT I L'APRENENTATGE DE LA JOVENTUT EUROPEA” amb altres tres bandes musicals de països Europeus. Hem donat suport a la inclusió dels joves músics després de la pandèmia amb activitats per a la digitalització d'assajos i l'obertura de les bandes musicals a l'espai digital, hem realitzat concerts virtuals, activitats per al desenvolupament comunitari dels nostres barris, activitats per a superar les barreres de gènere en les nostres entitats, i concerts presencials per la igualtat.
Tot el treball realitzat en estos dos anys ha plantat la llavor d'un futur amb projectes més amplis i ambiciosos, amb un canvi essencial en les nostres entitats que ens permet continuar sent juntament amb estos joves músics un dels principals promotors de la cultura, la inclusió, i la reconstrucció dels nostres barris i ciutats després de l'impacte social del COVID-19.
BANDA MUSICALE CITTÀ DE STAFFOLO
SOCIEDADE MUSICAL E RECREATIVA OBIDENSE
SOCIEDADE MUSICAL E RECREATIVA OBIDENSE
Dins del projecte i arran de les activitats realitzades hem desenvolupat un resultat tangible de molt alta qualitat, la "GUIA JUVENIL DE BONES PRÀCTIQUES EN ASSOCIACIONS MUSICALS", que recopila tot l'aprés durant el projecte, a més de resultats estructurals en les nostres entitats i la millora de les habilitats dels joves participants.
El projecte ha donat lloc a multitud d'activitats en què l'aprenentatge en tecnologies digitals per a la gestió d'escoles de música, societats musicals i activitats musical ha estat constant. Això, sense oblidar l'intercanvi d'experiències entre les 4 societats participants. Podeu consultar el detall de les activitats a l'enllaç següent.
Els espais de cooperació i comunicació entre socis més importants van ser les 3 Reunions Transnacionals a les quals van assistir participants de cada entitat, tant responsables legals com joves, de manera que el treballat realment responguera a les seues necessitats i interessos.
L'objectiu principal d'esta primera reunió va ser acabar de tancar tots els aspectes clau de la fase de preparació i firmar els documents d'acord després d'adaptar-los a la resolució del projecte. En ella també vam procedir a realitzar l'avaluació final de la fase de preparació, especialment les activitats de preparació, els acords pràctics, la formació preparatòria, i l'elaboració dels primers materials de visibilitat.
Esta reunió es va centrar en els resultats d'aprenentatge i tangibles. Presentarem els resultats i les activitats de la fase de posada en comú, a més de centrar-nos en la fase de difusió per a arribar al major públic possible i aconseguir l'impacte local, regional, nacional, i Europeu que desitjàvem.
L'objectiu d'esta reunió va ser fer el seguiment de la fase d'execució, per la qual cosa en ella es va presentar l'estat d'avanç dels resultats d'aprenentatge i tangibles. També realitzem el repartiment de tasques que quedaven pendents i avaluem les activitats realitzades fins a eixe moment.
19/06/2022 - CONCERT DE GRUPS DE L'ESCOLA DE MÚSICA CIM BENIMACLET
Concert que va tenir lloc al local social del CIM Benimaclet en el qual van participar al voltant de 120 joves de diferents grups musicals de l'escola, amb l'objectiu de donar suport a la inclusió dels joves músics després de la pandèmia del COVID-19. Hi van assistir 250 persones.
03/06/2023 - CONCERT A STAFFOLO: “MUSIC FROM THE UNITED STATES”
El concert es va celebrar a la plaça Giacomo Leopardi a càrrec de la Banda de Staffolo, amb la participació de músics d'APSAM Bèlgica, CIM Benimaclet i SMRO Obidense. A més, va comptar amb la participació de professors nord-americans amb els quals es van intercanviar experiències musicals. Aquest concert es va retransmetre en streaming.
18/07/2023 - CONCURS INTERNACIONAL DE MÚSICA DE BANDES COMPOSADES PER DONES
En aquesta data es van publicar les bases del Concurs Internacional de Música per a Banda de Música composta per dones i es va obrir el període d'inscripció. Es tracta d'una activitat per superar les barreres de gènere a les nostres entitats, que havíem desenvolupat en reunions transnacionals.
12/10/2023 - CONCERT A FOLIO (ÓBIDOS)
27/10/2023 CONCERT BY THE APSAM YOUTH ORCHESTRA
10/12/2023 - SEMINARI "APRENDRE MÚSICA EN L'ERA DIGITAL (ÓBIDOS)
ENQUESTA "DONES I MÚSICA"
Enquesta Dones i música a les bandes europees.