Bremen és una ciutat-estat del nord de la República Federal d’Alemanya o Bundesrepublik Deutschland crescuda a la vora de l’ample riu Weser i capital del menut i fraccionat estat, dels 16 que formen la RFA, Freie Hansestadt Bremen o Ciutat Lliure Hanseàtica de Bremen, completament envoltat per l’estat més gran de Niedersachsen o Baixa Saxònia. Molt més avall i cap a llevant, al nord de la Transilvània es troba la regió de Maramures i la ciutat de Baia Mare, just en la confluència fronterera d’Hongria, Ucraïna i Romania, territori que per la seua ubicació estratègica i connexió amb les vies de transport de l’Europa central ha estat històricament en disputa entre tots tres estats i actualment forma part de Romania. Molt lluny d’allí, capa a ponent i encara més avall, a la vora mediterrània de la península Ibèrica, es troba la ciutat de València on el seu nucli de població de l’extrem nord ocupa i expandeix l’antic poble de Benimaclet, per a nosaltres i sense cap dubte, el centre del món.
Les tres ciutats -o si no voleu ser tan pretensiosos, les dues ciutats i el nostre trosset- formen part d’un projecte de col·laboració europeu dins el programa Erasmus Plus KA1 i desenvolupat com els tres anteriors pel Centre Instructiu Musical de Benimaclet què porta per títol “Music for a more inclusive and multicultural Europe”. Després de diversos contactes previs el projecte culminarà a la ciutat de Bremen amb un gran concert col·lectiu on participarà la Banda Simfònica del CIM de Benimaclet (València, Espanya) dirigida per Ramón Ramírez, l’HSB IntoNation (Bremen, Alemanya) -el Chor der Hochschule Bremen (City University of Applied Sciences o Universitat Ciutadana de Ciències Aplicades) i amfitrions de la trobada- dirigit per Júlio Fernández i Mikolaj Kapala i alumnat del Colegiul de Arte (Baia Mare, Romania) dirigit per Dorin Chereji. El concert es celebrarà divendres 6 d’abril de 2018, a les 20.00 h i estarà constituït fonamentalment per les peces d’Hector Berlioz i Alexander Borodin que ja escoltàreu -en versió únicament bandística- durant el Concert de l’Abraç del passat 11 de març.
Els nostres músics tenen per davant un llarg viatge de 2000 km on travessaran, de moment, 4 estats. Partiran diumenge 1 d’abril, faran escala tècnica i de descans a la ciutat provençal de Lyon (Auvergne-Rhone-Alpes, França) i tornaran a Benimaclet següent diumenge dia 8 amb la protecció del nostre sant miracler Vicent Ferrer i just a temps per a les celebracions vicentines. Són molts dies de pesat viatge en autobús, de patir incomoditats fora de casa i de despeses a càrrec en bona part dels recursos econòmics propis, per tant no podem menys que agrair l’entusiasme amb què la iniciativa, el projecte i el viatge han sigut acollits, perquè mig centenar dels nostres músics formarà l’expedició que es desplaçarà a l’encisadora ciutat hanseàtica per participar-hi, una ciutat que, com ja havíem comentat anteriorment, és mundialment famosa pel conte recollit literàriament pels germans berlinesos Jacob Grimm i Wilhelm Grimm en els primers anys del segle XIX i conegut ací com “Els músics de Bremen” on ens conten la història de quatre animalets bandejats i desnonats que unint les seves escasses forces i recursos aconsegueixen vèncer una banda de malfactors.
El coratge dels nostres músics per intentar aportar el seu granet de sorra a l’objectiu fonamental del projecte, una Europa més inclusiva i multicultural, cosa que francament cada volta fa més falta en els temps que corren de degradació i baixa qualitat democràtica, és tot un tresor. Cau una mica lluny però mai se sap, així que si algú de vosaltres teniu ocasió d’estar a prop o teniu coneixences en aquella remota regió, especialment a la Baixa Saxònia que és més fàcil (Hannover, Hamburg o l’ara tan d’actualitat Neumunster) no deixeu d’avisar-los. Bona sort i barca nova, com deien els antics pescadors, desitgem als nostres músics!