A l’any 1982, mentres nosaltres gaudíem forçosament de l’inefable Naranjito -mascota futbolística de creació andalusa- i tot el que portava al seu voltant a les portes d’unes eleccions generals que perdrien els hereus de la dictadura i on els valencians vam ser definitivament escanyats per el clima de violència i agitació generat per la trama política dels partits estatals conegut com Batalla de València i que va acabar negant-nos el reconeixement de “comunitat històrica”, a l’estat francès, un ministre de cultura apassionat pel teatre i la música, Jack Lang, inventava la Festa de la Música o Dia de la Música -que amb els dos noms es coneix- i escollia el solstici d’estiu com a data emblemàtica, el moment en que el Sol es troba en la posició més septentrional, més al nord, sobre el tròpic de Càncer a +23º 26’ de declinació generant el dia més llarg de l’any en l’hemisferi nord amb 15 hores i 3 minuts al nostre territori.
Enguany el solstici serà el dia 20 de juny a les 22.34 hora oficial espanyola i a partir d’eixe moment serà estiu. El ministre Lang va concebre una festa de benvinguda dominada per la música al carrer, gratuïta, de tot tipus i estil, expansiva i lúdica, afavorint l’ús d’espais habitualment restringits a músics aficionats i traient al carrer orquestres sovint recloses. La diplomàcia francesa va intentar internacionalitzar la seua excel·lent idea -cal recordar que els francesos, sobre tot els més propers a centres de decisió, no tenen una Santa Cecília, ni tenen un Sant Joan, ni música al carrer ni cercaviles tal com nosaltres ho concebem- i que tampoc se’ls va ocórrer mirar primer a altres costats. A l’estat espanyol l’invent va començar a funcionar, des de la imitació radial, quan empreses discogràfiques, grans magatzems francesos i una multinacional cervesera neerlandesa, amb connivència de polítics mossegadors, van considerar que es podria traure bon profit, però sembla que el benefici no va ser tant i als pocs anys l’invent va decaure, romanent en una posició més discreta.
Al CIM de Benimaclet fa ja uns quants anys que organitzem el Dia Internacional de la Música, al menys en la part de traure les nostres agrupacions massivament al carrer i ocupar-ne espais poc habituals. L’any passat, la Federació de Societats Musical de la Comunitat Valenciana (FSMCV), a través de la subdivisió comarcal que ens pertoca, es va afegir per promoure l’expansió i la coordinació de l’esdeveniment per la part que correspon a les societats musicals. Enguany, si heu consultat l’apartat de programació de la nostra web o simplement la portada (https://cimbenimaclet.com), haureu vist que hem avançat a dissabte 18 de juny la celebració. Seran molts els músics mobilitzats i el material que haurem de moure, així que veniu no sols amb l’idea de gaudir de les actuacions, que això és molt important, sinó també de donar totes les mans possibles a l’organització i tot el suport i ànim als nostres esforçats músics. Ací teniu la programació que hem fet:
COR: Estació de Metro de Benimaclet, 11.30 h.
ORQUESTRA SIMFÒNICA: Estació de Metro de Benimaclet, 12.00 h.
BANDA JUVENIL: Cercavila des de l’estació de Metro de Benimaclet fins al parc de Guàrdia Civil, front al Xalet Martí, 12.30 h.
RONDALLA I RONDALLETA: Parc de Guàrdia Civil, front al Xalet Martí, 13.00 h.
BANDA SIMFÒNICA: Cercavila pels carrers del centre de Benimaclet, 20.00 h.
BENIMACLET BIG BAND: CIM de Benimaclet, 22.00 h.
Programa complet de la FSMCV:
http://www.fsmcv.org/page.asp?op1=2&Id=15655
http://www.fsmcv.org/news/dia-internacional-musica.jpg